Antal transpersoner i Sverige
Att få fram en siffra på hur många personer som identifierar sig som transpersoner är svårt. Detta är av flera anledningar. För det första så finns det inget sådant register. Det man kan se tydligt är antalet personer som har genomgått en könskorrigering och ändrat sitt juridiska kön. De senaste 50 åren ligger den siffran på 700 personer. Men när det kommer till personer som identifierar sig som trans är det mer komplext än så. Många vågar inte berätta att de är transpersoner och det är svårt att kartlägga med undersökningar. Dock har det gjorts undersökningar som pekar åt att 0,4 % av befolkningen är trans.
0,4 % är transpersoner enligt undersökningar
Det finns undersökningar som har gjorts där Folkhälsomyndigheten rapporterar att det är 0,4 % av den svenska befolkningen som är transpersoner. Dessa siffror stämmer även överens med de tidigare uppskattningarna de har gjort. Undersökningen gjordes på ett sätt där de deltagande fick svara anonymt på frågor. Det kommer alltid finnas ett avvikande resultat av människor som inte vill eller vågar svara sanningsenlig. Men med hjälp av att det blir fler och fler kända transpersoner är det allt fler som vågar komma ut som trans. Det gör att det kan vara upp emot 0,5 % av befolkningen som identifierar sig som trans. Beräknat på att den svenska befolkningen är på 10 000 000 miljoner invånare så skulle det betyda att 50 000 identifierar sig som trans.
Olika typer av transidentiteter
Det finns olika transidentiteter. I en undersökning som gjordes fick personer svara på vilken typ av transidentitet de hade. De fick även välja flera olika identiteter om de kände att de identifierade sig med dem. Detta gör att summan blir högre än 100.
47 % transperson
37 % transsexuell
31 % intergender
16 % transvestit
6 % före detta transsexuell
5 % annat
7 % osäkra
700 personer med nytt juridisk kön
Under en period på 50 år från 1960 till 2010 så var det cirka 700 personer i Sverige som genomgick en könskorrigering samt genomgick en juridisk process för att rent juridiskt få ett nytt kön med ett nytt personnummer. Den sista siffran i de fyra sista siffrorna är jämn eller ojämn beroende på om man är man eller kvinna, därför måste man få ett nytt personnummer om man byter kön. I passet är könet specificerat, och även där ändras det ifall man byter kön juridisk.