Genusperspektiv – vad är det?
Begreppet genus är en benämning på vad som formar mäns och kvinnors sociala beteende. Hur en man respektive kvinna förväntas att vara och hur det kommer sig att det blir så. Men även val av yrke, intressen och kläder är sociala skillnader.
Vi ger våra barn ett socialt kön från start med materiella ting
Barn föds visserligen med ett biologiskt kön, men det är vi vuxna runt omkring som formar barnets sociala kön, eller genus. Det gör vi på många sätt och det startar många gånger redan när barnet ligger i magen. Man börjar planera för barnets ankomst och handlar rosa till flickan och blått till pojken. En filt med en blomma till flickan och en filt med en bil till pojken – för det är vad de förväntas tycka om. När barnet sedan kommer och det är dags att leka med leksaker är det bilar för pojkar och dockor till flickor. Vi formar barnets sociala kön.
Pojkar gillar bilar för att de omringas av bilar. Deras kläder har bilar, deras leksaker är bilar och kanske är till och med sängen i form av en sportbil. Pojken har inte bilar för att han gillar bilar, utan gillar bilar för att han har bilar.
Påtvingade sociala kön emotionellt
Det är inte bara när det kommer till materiella ting som vi skapar barnens sociala kön, vilket görs även i skolan. Detta gäller även när det kommer till barnets känslor och personlighet. Vi säger till våra pojkar att de inte ska gråta och om de slår sig ska de resa sig upp igen. Flickor å andra sidan behandlar vi med en annan varsamhet som om att de skulle vara känsligare. Detta i sin tur gör att många flickor upplevs ha mer känslor än pojkar. Men faktum är att killar har precis lika mycket känslor som tjejer, bara att det har blivit fostrade att inte visa sina känslor då det uppfattas som omanligt.
Forskning kring genusperspektiv
Mycket forskning har gjorts kring genusperspektiv. Denna forskning visar på att mycket av det som vi tror är medfött i själva verket är inlärt. Man tror att en flicka hellre ska vilja leka med en docka för att det ligger i kvinnans natur att bära och föda barn. Men dessa moderskänslor är inget som kvinnan upplever förens i äldre ålder efter att hon blivit könsmogen och kan bli gravid. Så att en liten flicka skulle föredra en docka finns det inga belägg för.
Viktigt att inte begränsa individen
Det behöver inte ses som något negativt att ge en flicka en docka att ta hand om och för att öva på empati och bli omhändertagande. Det är jättebra att det finns personer med dessa egenskaper i samhället. Det är heller inte fel att ge en pojke en leksaksbil, för barn gillar leksaker i alla dess former, oavsett kön. Men däremot bör man tänka till och fundera på varför man ger just en docka till flickan och en bil till pojken. Försök att blanda leksakerna. Man kan leka med både en bil och en docka. En annan sak som blir fel är när man väljer att aktivt exkludera vissa leksaker pågrund av könet. Att man säger nej till sin son som önskar sig en docka, för att det är för tjejer.